Cum să-ți restaurezi forma sânilor

 

De-a lungul anilor, factori ca şi graviditatea, scaderea in greutate, alăptatul sau forţa gravitaţională îşi pun amprenta asupra sânilor femeilor. Pe măsură ce tegumentele îşi pierd elasticitatea, adesea sânul îşi pierde forma şi consistenţa, avand forma de „sac“.

Ridicarea sânilor

Mamopexia (mastopexia) – reprezintă o procedură chirurgicală prin care se repoziţionează şi se restaurează forma sânilor, cel puţin pentru o perioadă de timp (nici un procedeu chirurgical nu poate anula permanent efectele gravitaţiei). Mamopexia poate reduce de asemenea dimensiunile areolei (tegumentul mai închis la culoare din jurul mamelonului). Dacă sânii sunt de dimensiuni reduse sau au pierdut din volum, de exemplu după sarcină, asocierea implantelor mamare cu mamopexia cresc atât consistenţa, cât şi mărimea sânilor, totodată, conferind şi o formă mai plăcută acestora. Dacă vă gândiţi la un procedeu chirurgical de ridicare a sânilor, acest articol vă oferă noţiuni de bază asupra procedeului, când are sens, cum se procedează şi la ce rezultate vă puteţi aştepta. Nu vă poate răspunde la toate întrebările, deoarece multe răspunsuri depind de caracteristicile individuale ale fiecărui potenţial pacient în parte. Alte întrebări le puteţi adresa direct chirurgului.

Cine poate apela la astfel de intervenţii chirurgicale? O mamopexie poate îmbunătăţi aspectul dumneavoastră exterior şi încrederea în sine, dar nu creează neapărat o imagine care să se suprapună peste imaginea dumneavoastră ideală. Înainte să vă hotărâţi pentru o intervenţie chirurgicală apreciaţi bine aşteptările care le aveţi şi discutaţi aceste aspecte cu chirurgul dumneavoastră.

Sâni mici? Rezultat garantat!

Cele mai bune rezultate se obţin în cazul pacientelor cu sâni mici, ptozaţi, în formă de „sac“. Se pot ridica sâni de orice dimensiuni, dar rezultatele în cazul sânilor mari, grei, pot să nu dureze la fel de mult în timp. În general, femeile se gândesc la posibilitatea unei astfel de intervenţii post-sarcină şi post-alăptare, când sânii scad în volum şi apar „căzuţi“, iar la unele apar şi vergeturile. Pacienta trebuie să ia însă în calcul şi eventualitatea unei posibile viitoare sarcini, când toate aceste modificări la nivelul regiunii mamare pot reapărea. Cu toate că nu există riscuri care să afecteze viitoarea sarcină (de obicei mastopexia nu interferează cu alăptarea), sarcina poate afecta rezultatele mastopexiei. De aceea, trebuie discutat foarte deschis cu medicul care vă consultă, pentru ca acesta să poată da cele mai bune sfaturi profesionale.

Tehnici de ridicare a sânilor

Intervenţia chirurgicală se realizează de obicei în anestezie generală, ceea ce înseamnă că veţi dormi pe parcursul operaţiei. Există mai multe tehnici, dar mai frecvent se utilizează (în funcţie de anumiţi parametri ai sânului): tehnica circumareolară, la care pacienta va rămâne doar cu o cicatrice la periferia areolei mamare; tehnica verticală, la care, pe lângă cicatricea periareolară, va mai apărea şi o cicatrice verticală de la areolă la şanţul inframamar; tehnică cu incizia în „T“ inversat, în care apar cicatricile din tehnicile anterioare şi, în plus, una în şanţul inframamar.

Toate aceste tehnici au ca scop comun exicizia unei suprafeţe tegumentare în exces cu repoziţionarea concomitentă a complexului areolo-mamelonar. După ce excesul tegumentar a fost îndepărtat complexul areolo-mamelonar este mutat într-o poziţie mai înaltă, iar pielea de sub areolă este împreunată pentru a redefini forma sânului.

Uneori este posibilă asocierea unei astfel de tehnici cu implantul mamar, această asociere având avantajul de a evita unele dintre cicatricile postoperatorii descrise mai sus şi de a oferi un surplus de volum. Această asociere de tehnici este posibilă în funcţie de gradul de ptoză mamară şi poate fi discutată cu chirurgul dumneavostră.

Dr. Radu Onoe
Medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă
Clinica Artis 3

sursa: aspectulconteaza.ro


Comenteaza