Chirurgia plastica- din India in restul lumii

chirurgi medievali

Inceputurile chirurgiei plastice le regasim în cele mai vechi timpuri în India. Prima documentare dateaza din anul 800 î.Hr. si face referire la reconstructia nasului. In acea perioada, aceasta deprindere evolueaza ca urmare a unei practici de mutilare, amputare a nasului, vinovatilor de adulter, criminalilor, cat si prizonierilor de razboi. Primii care pun bazele unei noi activitati, care mai tarziu se dovedeste a fi o noua ramură a chirurgiei, sunt frizerii. In timp, datorita creativitatii si indemânării, tot mai mulți frizeri se implica in practicarea noii activitati. Astfel că acest tip de activitate infloreste in epoca Renașterii (perioada de tranzitie de la societatea medievala la cea moderna).

De-a lungul anilor, chirurgia își găsește drumul în domeniul medicinei, iar in perioada războaielor tehnicile folosite in chirugie cunosc o evolutie notabilă. La începutul secolului al XX-lea, începe epoca Chirurgiei Plastice- Estetice. Începând cu modelarea estetică a nasului, apoi a feței și mai târziu a pieptului și abdomenului. Pentru prima dată, această ramură a chirugiei se numește Plastică, termen derivat din cuvântul grecesc Plastikós, care inseamnă a modela. Primul și al doilea război mondial contribuie la dezvoltarea chirurgiei moderne, datorită numarului crescut de pacienți. Siguranța pacientilor, duce la aparitia unui anestezic cu adevarat eficient, imbunatatirea considerabilă a sterilizării instrumentelor cât si a transfuziilor de sânge, iar in timpul celui de al doi-lea razboi mondial e utilizat pentru prima dată antibioticul, acesta avand ca scop reducerea durerii si a numarului deceselor cauzate de infectii.

Chirurgia plastica

Cele două ramuri ale chirurgiei: estetică și reconstructivă, se regăsesc în ceea ce numim astazi chirurgia plastică. Aceasta fiind o ramură a chirurgiei care se ocupă în mod special de corectarea deformărilor la nivelul pielii și ale structurilor musculo-scheletice. Cu alte cuvinte, chirurgia plastică “tratează” deformările părților moi și ale structurilor osoase, apărute in urma unor leziuni sau malformatiilor congenitale, cat si remodelarea corpului având ca scop înfrumusețarea.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Ne dorim parerea ta, lasa-ne un comentariu!x
()
x